fbpx

A bukás 6+1 oka – Miket kerülj el annak érdekében, hogy sikeres vállalkozóvá válj?

A bukás 6+1 oka

Ahogy korábban már volt szó róla, 100 induló vállalkozásból a 3. évre 45 vállalkozás megszűnik, az 5. évre pedig ez a szám már 61.

Ugye nem szeretnél a megszűnő vállalkozások közé tartozni? Ebben a bejegyzésben a bukás lehetséges 6+ 1 okáról lesz szó, azaz, hogy mit kell elkerülnöd ahhoz, hogy életképes, stabil, fejlődő vállalkozást tudj működtetni.

Két külön kategóriában fogjuk megvizsgálni az okokat, külső és belső részre osztva azokat.

Külső kategóriák

Nézzük, melyek azok a külső tényezők, melyek a bukás okai lehetnek, megakadályozva azt, hogy sikeres vállalkozóként talpon maradj a piacon.

1. Iparág helytelen megválasztása

Az üzleti siker elérésének köze van ahhoz, hogy milyen iparágban működik a vállalkozás. Ha ez egy felfelé futó iparág, akkor nagyobb esély van sikereket elérni, mintha az egy szűkülő szektor lenne. Az is egy negatív tényező, ha a vállalkozó nem ismeri eléggé a szektort, illetve meggondolatlanul vág bele, mindenféle előretervezés nélkül.

2. Tőkehiány

Tőke minden vállalkozás elindításához szükséges. Ha minden eszköz a rendelkezésedre is áll, a vállalkozás működésének költségeit mindenképpen finanszíroznod kell.

Azonban a tőke megléte és hiánya is okozhat bukást.

Ha van bőségesen pénzed induláskor, esetleg elkényelmesedhetsz, nincs rajtad nyomás, hogy bevételt szerezz. Ez visszaüthet, és hamar kiürülhet a vállalkozás kasszája.

A tőke hiánya szintén rizikófaktor, ugyanis, ha a legminimálisabb – vállalkozás működéséhez szükséges – költséget sem tudod előteremteni, akkor a bukás szinte garantált.

Nem véletlen, hogy egy korlátolt felelősségű társaság (kft) elindításának egyik feltétele a 3 millió forint tőke megléte. Ez fedezi a kezdeti kiadásokat és fejlesztéseket is.

Bukás okai - tőkehiány

3. Vis maior körülmények

A vis maior körülmények olyan külső tényezők, melyeket az elmúlt 2 évben a bőrünkön érezhettünk, tapasztalhattunk meg.

Ha csak a covidot nézzük, sajnos számos vállalkozás bukását okozta ez a váratlan és elhúzódó vírushelyzet. Most pedig a szomszédunkban dúló háború, mint külső körülmény van hatással az életünkre és a vállalkozásunkra is. Ezek ellen ugye nem tudunk védekezni, azonban kellő rugalmassággal tehetünk azért, hogy ne dőljön be vállalkozásunk.

A kisebb vállalkozások előnye, hogy rugalmasabbak, azonban kockázatuk, hogy a tőkekitettségük magas.

A nagyobb vállalkozások tőke szempontjából stabilabbak, ugyanakkor az ő kockázatuk, hogy rugalmatlanabbak.

Belső kategóriák

Következzenek azok a belső kategóriák, melyek rizikófaktort jelentenek az induló vállalkozásokra nézve.

1. Szakmai felkészültség hiánya

Ez tipikusan a „láttam már, hogyan csinálta más, én jobban megcsinálom” kategória.

Vagy mikor valaki ahelyett, hogy kiszervezné a feladatot, amihez nem ért, a jelentősebb bevétel reményében inkább megcsinálja ő, holott nincs meg hozzá a megfelelő tudása, tapasztalata.

A szakmai felkészültség, szakma ismerete szükséges ahhoz, hogy életben maradjon a vállalkozás, és a vállalkozó elkérhesse a munkájáért azt az árat, amivel működtetni és fejleszteni tudja azt.

Amellett, hogy egy idő után sem tovább ajánlást, sem pozitív visszajelzést nem kap a vállalkozó, még jogi következményei is lehetnek a kóklerségnek. 

2. Felkészületlen vállalkozásból, üzleti feladatokból

Aki követi a Segítség, vállalkozó lettem! Facebook oldalát és látta már videóimat is, az tudja, hallotta már, hogy attól, hogy valaki megalapította a vállalkozását vagy kft, bt szerepel a nevén, még nem válik vállalkozóvá. Vállalkozónak lenni egy életmód, egy szakma, amit menet közben fel kell építeni.

A vállalkozói lét nem csak a marketingből és ügyfélszerzésből áll. Ehhez jön még az időgazdálkodás, pénzügy, tervezési stratégia, hosszútávú gondolkodás, megvalósítás képessége.

Tanulj, olvass, nézz oktató és edukáló videókat, hogy fejlődj.

3. Emberileg nem felkészült a vállalkozásra

Aki az alkalmazotti létből lépett ki és indított vállalkozást, beleragadhat az alkalmazotti gondolkodásmód csapdájába. Márpedig vállalkozóként vállalkozói gondolkodásra van szükség és vállalkozói életmódra. Itt te vagy a saját főnököd, neked kell megoldanod a vállalkozásodban lévő feladatokat és az azon való munkálkodás is rád hárul. A felelősségkör egészen más, mint egy alkalmazotti jogviszonyban.

Vállalkozóként merni kell kockáztatni, szükség van önbizalomra és a nagyban gondolkodás képességére is. Hosszútávra kell tervezni, hosszútávú célokra és ezek megvalósítási stratégiájának kidolgozására hangsúlyt kell fektetni.

Ha nem reális a vállalkozó önképe, ahelyett, hogy előre haladna, egyhelyben toporog mert az alacsony önbecsülése miatt túlzott hangsúlyt fektet a szakmai részre (még egy képzés, még egy kurzus, még egy oklevél…), az elviszi a fókuszt, és minden mást háttérbe szorít. Hiába lesz profi, ha nem fog tudni ügyfeleket szerezni, nem helyez hangsúlyt a stratégiára, fejlődésre, megfelelő kommunikációra. 

Fontos, hogy hogyan tudod meghatározni önmagad!

A bukás okai - ne feledd

Ne feledd!

A pozitív hatás nem azonnal fog jelentkezni, időbe kerül, míg célt érsz a változtatásokkal, stratégiáddal. Egy vállalkozás 3 év alatt ér be, ennyi idő szükséges ahhoz, hogy kialakuljon a stabilitás, tervezhetőség. 

Ennél még tovább szoktam menni. Hajlandó vagy-e 25 évre előre nézni? Látod-e a vállalkozásod 25 év múlva? Hajlandó vagy-e elköteleződni 25 évre a vállalkozásod mellett?

A +1 ok, nem volt szerencséd

„A szerencse nem más, mint a felkészültség találkozása a lehetőséggel”

Darrell Royal

Vedd észre a lehetőségeket, tartsd nyitva a szemed mert a vállalkozásod sikere vagy bukása is múlhat ezen.

25 éve tanulok a vállalkozásokról, jómagam 2008 óta élem a vállalkozók életét. A megszerzett tudásomat arra használom fel, hogy más vállalkozóknak segítsek sikerre vinni a vállalkozásukat, kikerülni a buktatókat és megtanítani, hogyan tűzzenek ki célokat, és azokat milyen úton érjék el. 

Ha te is felkészült akarsz lenni a szerencsére, akkor várlak az áprilisi Beindító tréningen.

Személyesen találkozhatunk Budapesten, és 2 egész napunk fog a vállalkozásfejlesztésről szólni. Sőt, most 20% kedvezménnyel lehet tiéd az alapjegy és turbó jegy is, ha április 13. szerda 15 óráig váltod meg.

Gyere és tarts velünk, alapozd meg vállalkozásod sikerét, tölts el 2 értékes napot a vállalkozásod jövőjéért a Beindító tréningen!

Mit kapsz a jegyedért?

  • Egy zseniális munkafüzetet, amit évekig tudsz használni a vállalkozásod építéséhez.
  • Továbbá ajándékba kapja minden résztvevő a Segítség, vállalkozó lettem című könyvemet.
  • Mindenki kap egy árazási stratégiákról szóló e-bookot, és az egész tréning prezentációját is bónuszban.

A turbó jeggyel ajándékba kapsz még:

  • egy alapjegyet, mellyel elhozhatod barátod, üzlettársad, házastársad, akit csak szeretnél.
  • Illetve egy online mastermind alkalmon is részt vehetsz, ahol azon gondolkodunk, hogyan fejlődhet tovább a te vállalkozásod.
  • A tavalyi workshop felvételét pedig 2 hétig visszanézheted, szintén a turbó jeggyel. 

Ne maradj le erről a fantasztikus lehetőségről, ráadásul a turbó jeggyel másodmagaddal vehetsz részt a Beindító tréningen!

Segítek, hogy sikeresebb, eredményesebb vállalkozást működtethess, mindezt barátságos környezetben, szuper emberek társaságában!

Jelentkezési határidő: 2022. április 20. szerda 15 óra

Jelentkezéshez kattints erre a képre:

Beindító Tréning