fbpx

🌷 ÚK3 – A vállalkozói élet 3 aspektusa

A vállalkozói élet 3 aspektusa

Ha teljes mértékben a vállalkozásodból akarsz élni, akkor az alkalmazottaktól eltérő életmódot kell kialakítanod. Ehhez pedig elengedhetetlen ismerni a vállalkozói életmód 3 aspektusát.

A minikurzus első részében Barbi inspiráló történetét ismerhetted meg, amiben elmesélte, hogyan vált a döcögő belsőépítész és design vállalkozása 1 év alatt anyagi biztonságot nyújtó ügyfelekkel teli vállalkozássá.

Ahhoz, hogy Barbi ki tudjon jönni a nehézségekből az kellett, hogy felismerj a csapdát, amibe a legtöbb vállalkozó belesétál. Erről szólt a második rész. A csapda pedig így hangzik:
„A sikered kizárólagos kulcsa a szakmai ismeret.”
Csakhogy ez nem igaz. Nem elég csak a szakmai részre fókuszálni. Félre ne érts. Szakmailag igenis képezni kell magunkat. Ez elengedhetetlen. Csak épp az üdvösséghez nem elég.

Üdvözöllek Csaba vagyok!

Azért dolgozom, hogy a nagy álmokkal rendelkező kisvállalkozók olyan könnyen tudják megvalósítani az üzleti céljaikat, mint amilyen könnyen megálmodták azokat.

2014 óta tanácsadással, tréningekkel, mentorprogramokkal segítem a hozzád hasonló fejlődni vágyó vállalkozókat.

De akkor mire kell még figyelned?

Úgy tűnik rengeteg dologra. Mivel én rendszerező szemléletmóddal működöm, ezért ezt a rengeteg dolgot összegyűjtöttem. És két nagy területre osztottam. Ezek lettek az én világomban a vállalkozói élet aspektusai.

Ebben a részben ezeket a kérdéseket fogjuk körbejárni:

  • Mi a vállalkozói életmód 3 aspektusa?
  • Milyen hatása van ezeknek a vállalkozás fejlődésére, az üzleti sikerre?
  • Hogyan lehet ezekben fejlődni?
szakmai aspektus

1. Aspektus

Az előző részben bemutattam már a vállalkozói életmód 1. aspektusát, ez a szakmai terület.

Ha te masszőr vagy, akkor milyen masszázs fajtákat tanultál meg és milyen más kiegészítő kezeléseket. Ha te virtuális asszisztens vagy, akkor a különböző szoftverek és ügykezelési folyamatok ismeret a szakmai téma. Ha te biztosítás közvetítő vagy, akkor neked ismerned kell a különböző biztosítási lehetőségeket, a szerződéskötéseket, a feltételeket, tudnod kell tárgyalni és értékesíteni, kár esetén pedig akár segíteni az ügyfeleket.

Szóval a vállalkozói életmód 1. szintje a szakmai ismeret. De ez sajnos túl nagy hangsúlyt kap és ezért nagyon sokan abba a hibába esnek, hogy ezt túlságosan fejlesztik és csodálkoznak, hogy mégsem jönnek az üzleti sikerek. Erről szólt az előző rész.

De menjünk tovább és nézzük meg mi a másik két aspektusa a vállalkozói életmódnak.

üzleti aspektus

2. Aspektus

Ahhoz, hogy a szakmai ismereteidre vállalkozást tudj építeni és abból bevételt tudj generálni és abból jól meg tudj élni, ahhoz üzleti ismeretekre is szükséged van.

A 7 legfontosabb terület:

1. terület: Stratégiai alapok

Tisztában kell lenni a vállalkozás küldetésével, hosszútávú céljaival, értékrendjével és stratégiai erősségeivel, versenytársaival.

2. terület: Célkitűzés

Célok nélkül pazarló, eredménytelen vállalkozás jön létre, ami csak hánykolódik a körülmények tengerén.

3. terület: Stratégiai tervezés

Minél nagyobb teljesítényt akarsz elérni, az egyre komplexebb lesz, és egyértelmű, hogy egy komplex helyzet megoldása ösztönből és tehetségből nem lehet. A tervezés fokozott fontossággal támasztja alá az eredményességet.

4. terület: Megvalósítás

Mit érnek a célok és a tervek, ha azokból nem lesz semmi. A megvalósítás fegyelmet és kitartást követel a vállalkozótól. Ennek eszközei és módszerei vannak.

5. terület: Időgazdálkodás

Az egyik legnagyobb különbség az alkalmazotti és a vállalkozói lét között, hogy saját magunknak kell szervezni a munkát, amiben csak részben lehet és szabad a szakmai dolgokkal foglalkozni. Ebben kell általában a legnagyobb fejlődést elérni.

6. terület: Ügyfélszerzés

Nem elég, hogy jó vagy szakmailag, nem elég, hogy jók a termékeid, ha senki sem akar vásárolni belőle. Ha ezt nem szervezed és irányítod tudatosan, akkor rövid időn belül be is zárhatod a vállalkozásodat.

7. terület: Pénzügy

Téves elképzelés, hogy ez a könyvelő feladata. Neked mint vállalkozónak kell kontrollálnod a pénz mozgásokat. Különben vakon repülés lesz belőle, ami gyakran váratlan csődhöz vezet, pedig lehet ellene tenni.

Fontos, hogy egy vállalkozó legalább ezzel a 7 területtel tisztában legyen. Ha nem jönnek az üzleti sikerek, akkor ezeket mindenképp sajátítsd el!

emberi aspektus

3. Aspektus

Mit ér a szakmai és az üzleti ismeret, ha te mint vállalkozó nem vagy rendben? Éppen ezért a 3. aspektus magáról a vállalkozóról szól. Mivel vállalkozónak lenni egy életmód, ezért az emberi oldalt és nagy mértékben tudatosan kell kezelni.

Ennek két dimenziója van:

A) Látható elemek:

  • fizikai állapot karbantartása
  • körülöttünk lévő emberek
  • közvetlen fizikai környezet

B) Láthatatlan elemek:

  • gondolatok, gondolkodásmód
  • érzelmek
  • szokások
  • paradigmák
  • énkép
  • attitűd
  • kitartás
  • önfegyelem
  • önbizalom
  • önismeret, önfejlesztés

Az igazi siker azon múlik, hogy te mennyire vagy rendben és az üzleti gondolkodásmódod mennyire kiforrott és tudatos.

Ne ragadj bele a csapdába, amit az okoz, hogy csak a szakmai ismeretekre építed a vállalkozásodat!
A 3 aspektus megfelelő harmóniájával lehet fejlődni és sikereket elérni.

Fordíts figyelmet és energiát az üzleti és az emberi oldalra is.

Hogyan tudsz ezekben fejlődni?
Milyen módszerek léteznek arra, hogy ezekben még jobb legyél?

Erről fog szólni az Új Kezdet 4. része, amit ide kattintva érsz el.

Módszerek a fejlődéshez