fbpx

ūüĆ∑ √öK3 – A v√°llalkoz√≥i √©let 3 aspektusa

A vállalkozói élet 3 aspektusa

Ha teljes m√©rt√©kben a v√°llalkoz√°sodb√≥l akarsz √©lni, akkor az alkalmazottakt√≥l elt√©rŇĎ √©letm√≥dot kell kialak√≠tanod. Ehhez pedig elengedhetetlen ismerni a v√°llalkoz√≥i √©letm√≥d 3 aspektus√°t.

A minikurzus elsŇĎ r√©sz√©ben Barbi inspir√°l√≥ t√∂rt√©net√©t ismerhetted meg, amiben elmes√©lte, hogyan v√°lt a d√∂c√∂gŇĎ belsŇĎ√©p√≠t√©sz √©s design v√°llalkoz√°sa 1 √©v alatt anyagi biztons√°got ny√ļjt√≥ √ľgyfelekkel teli v√°llalkoz√°ss√°.

Ahhoz, hogy Barbi ki tudjon j√∂nni a neh√©zs√©gekbŇĎl az kellett, hogy felismerj a csapd√°t, amibe a legt√∂bb v√°llalkoz√≥ beles√©t√°l. ErrŇĎl sz√≥lt a m√°sodik r√©sz. A csapda pedig √≠gy hangzik:
„A sikered kiz√°r√≥lagos kulcsa a szakmai ismeret.”
Csakhogy ez nem igaz. Nem el√©g csak a szakmai r√©szre f√≥kusz√°lni. F√©lre ne √©rts. Szakmailag igenis k√©pezni kell magunkat. Ez elengedhetetlen. Csak √©pp az √ľdv√∂ss√©ghez nem el√©g.

Üdvözöllek Csaba vagyok!

Az√©rt dolgozom, hogy a nagy √°lmokkal rendelkezŇĎ kisv√°llalkoz√≥k olyan k√∂nnyen tudj√°k megval√≥s√≠tani az √ľzleti c√©ljaikat, mint amilyen k√∂nnyen meg√°lmodt√°k azokat.

2014 √≥ta tan√°csad√°ssal, tr√©ningekkel, mentorprogramokkal seg√≠tem a hozz√°d hasonl√≥ fejlŇĎdni v√°gy√≥ v√°llalkoz√≥kat.

De akkor mire kell még figyelned?

√ögy tŇĪnik rengeteg dologra. Mivel √©n rendszerezŇĎ szeml√©letm√≥ddal mŇĪk√∂d√∂m, ez√©rt ezt a rengeteg dolgot √∂sszegyŇĪjt√∂ttem. √Čs k√©t nagy ter√ľletre osztottam. Ezek lettek az √©n vil√°gomban a v√°llalkoz√≥i √©let aspektusai.

Ebben a részben ezeket a kérdéseket fogjuk körbejárni:

 • Mi a v√°llalkoz√≥i √©letm√≥d 3 aspektusa?
 • Milyen hat√°sa van ezeknek a v√°llalkoz√°s fejlŇĎd√©s√©re, az √ľzleti sikerre?
 • Hogyan lehet ezekben fejlŇĎdni?
szakmai aspektus

1. Aspektus

Az elŇĎzŇĎ r√©szben bemutattam m√°r a v√°llalkoz√≥i √©letm√≥d 1. aspektus√°t, ez a szakmai ter√ľlet.

Ha te masszŇĎr vagy, akkor milyen massz√°zs fajt√°kat tanult√°l meg √©s milyen m√°s kieg√©sz√≠tŇĎ kezel√©seket. Ha te virtu√°lis asszisztens vagy, akkor a k√ľl√∂nb√∂zŇĎ szoftverek √©s √ľgykezel√©si folyamatok ismeret a szakmai t√©ma. Ha te biztos√≠t√°s k√∂zvet√≠tŇĎ vagy, akkor neked ismerned kell a k√ľl√∂nb√∂zŇĎ biztos√≠t√°si lehetŇĎs√©geket, a szerzŇĎd√©sk√∂t√©seket, a felt√©teleket, tudnod kell t√°rgyalni √©s √©rt√©kes√≠teni, k√°r eset√©n pedig ak√°r seg√≠teni az √ľgyfeleket.

Sz√≥val a v√°llalkoz√≥i √©letm√≥d 1. szintje a szakmai ismeret. De ez sajnos t√ļl nagy hangs√ļlyt kap √©s ez√©rt nagyon sokan abba a hib√°ba esnek, hogy ezt t√ļls√°gosan fejlesztik √©s csod√°lkoznak, hogy m√©gsem j√∂nnek az √ľzleti sikerek. ErrŇĎl sz√≥lt az elŇĎzŇĎ r√©sz.

De menj√ľnk tov√°bb √©s n√©zz√ľk meg mi a m√°sik k√©t aspektusa a v√°llalkoz√≥i √©letm√≥dnak.

√ľzleti aspektus

2. Aspektus

Ahhoz, hogy a szakmai ismereteidre v√°llalkoz√°st tudj √©p√≠teni √©s abb√≥l bev√©telt tudj gener√°lni √©s abb√≥l j√≥l meg tudj √©lni, ahhoz √ľzleti ismeretekre is sz√ľks√©ged van.

A 7 legfontosabb ter√ľlet:

1. ter√ľlet: Strat√©giai alapok

Tiszt√°ban kell lenni a v√°llalkoz√°s k√ľldet√©s√©vel, hossz√ļt√°v√ļ c√©ljaival, √©rt√©krendj√©vel √©s strat√©giai erŇĎss√©geivel, versenyt√°rsaival.

2. ter√ľlet: C√©lkitŇĪz√©s

C√©lok n√©lk√ľl pazarl√≥, eredm√©nytelen v√°llalkoz√°s j√∂n l√©tre, ami csak h√°nykol√≥dik a k√∂r√ľlm√©nyek tenger√©n.

3. ter√ľlet: Strat√©giai tervez√©s

Min√©l nagyobb teljes√≠t√©nyt akarsz el√©rni, az egyre komplexebb lesz, √©s egy√©rtelmŇĪ, hogy egy komplex helyzet megold√°sa √∂szt√∂nbŇĎl √©s tehets√©gbŇĎl nem lehet. A tervez√©s fokozott fontoss√°ggal t√°masztja al√° az eredm√©nyess√©get.

4. ter√ľlet: Megval√≥s√≠t√°s

Mit érnek a célok és a tervek, ha azokból nem lesz semmi. A megvalósítás fegyelmet és kitartást követel a vállalkozótól. Ennek eszközei és módszerei vannak.

5. ter√ľlet: IdŇĎgazd√°lkod√°s

Az egyik legnagyobb k√ľl√∂nbs√©g az alkalmazotti √©s a v√°llalkoz√≥i l√©t k√∂z√∂tt, hogy saj√°t magunknak kell szervezni a munk√°t, amiben csak r√©szben lehet √©s szabad a szakmai dolgokkal foglalkozni. Ebben kell √°ltal√°ban a legnagyobb fejlŇĎd√©st el√©rni.

6. ter√ľlet: √úgyf√©lszerz√©s

Nem el√©g, hogy j√≥ vagy szakmailag, nem el√©g, hogy j√≥k a term√©keid, ha senki sem akar v√°s√°rolni belŇĎle. Ha ezt nem szervezed √©s ir√°ny√≠tod tudatosan, akkor r√∂vid idŇĎn bel√ľl be is z√°rhatod a v√°llalkoz√°sodat.

7. ter√ľlet: P√©nz√ľgy

T√©ves elk√©pzel√©s, hogy ez a k√∂nyvelŇĎ feladata. Neked mint v√°llalkoz√≥nak kell kontroll√°lnod a p√©nz mozg√°sokat. K√ľl√∂nben vakon rep√ľl√©s lesz belŇĎle, ami gyakran v√°ratlan csŇĎdh√∂z vezet, pedig lehet ellene tenni.

Fontos, hogy egy v√°llalkoz√≥ legal√°bb ezzel a 7 ter√ľlettel tiszt√°ban legyen. Ha nem j√∂nnek az √ľzleti sikerek, akkor ezeket mindenk√©pp saj√°t√≠tsd el!

emberi aspektus

3. Aspektus

Mit √©r a szakmai √©s az √ľzleti ismeret, ha te mint v√°llalkoz√≥ nem vagy rendben? √Čppen ez√©rt a 3. aspektus mag√°r√≥l a v√°llalkoz√≥r√≥l sz√≥l. Mivel v√°llalkoz√≥nak lenni egy √©letm√≥d, ez√©rt az emberi oldalt √©s nagy m√©rt√©kben tudatosan kell kezelni.

Ennek két dimenziója van:

A) Látható elemek:

 • fizikai √°llapot karbantart√°sa
 • k√∂r√ľl√∂tt√ľnk l√©vŇĎ emberek
 • k√∂zvetlen fizikai k√∂rnyezet

B) L√°thatatlan elemek:

 • gondolatok, gondolkod√°sm√≥d
 • √©rzelmek
 • szok√°sok
 • paradigm√°k
 • √©nk√©p
 • attitŇĪd
 • kitart√°s
 • √∂nfegyelem
 • √∂nbizalom
 • √∂nismeret, √∂nfejleszt√©s

Az igazi siker azon m√ļlik, hogy te mennyire vagy rendben √©s az √ľzleti gondolkod√°sm√≥dod mennyire kiforrott √©s tudatos.

Ne ragadj bele a csapdába, amit az okoz, hogy csak a szakmai ismeretekre építed a vállalkozásodat!
A 3 aspektus megfelelŇĎ harm√≥ni√°j√°val lehet fejlŇĎdni √©s sikereket el√©rni.

Ford√≠ts figyelmet √©s energi√°t az √ľzleti √©s az emberi oldalra is.

Hogyan tudsz ezekben fejlŇĎdni?
Milyen módszerek léteznek arra, hogy ezekben még jobb legyél?

ErrŇĎl fog sz√≥lni az √öj Kezdet 4. r√©sze, amit ide kattintva √©rsz el.

M√≥dszerek a fejlŇĎd√©shez