fbpx

ūüĆ∑ √öK2 – Csapda a v√°llalkoz√≥knak

UŐĀK2 - Csapda a vaŐĀllalkozoŐĀknak - blog cover

H√©tfŇĎn √ļtj√°ra indult az √öj Kezdet – Tavaszi V√°llalkoz√°s Ind√≠t√≥ Minikurzus. Ha lemaradt√°l az 1. r√©szrŇĎl, itt tudod elolvasni.

Ma egy olyan csapdára hívom fel a figyelmedet, amibe sajnos a legtöbb vállalkozó belesétál.

Velem is ez történt.

Amikor elkezdtem a v√°llalkoz√°somat √©p√≠teni, akkor rengeteg szakmai anyagot olvastam, ford√≠tottam, hogy m√©g t√∂bb √©s t√∂bb tud√°som legyen, mert azt hittem, hogy azt fogj√°k az √ľgyfeleim sz√°mon k√©rni rajtam, √©s hogy nem fogok tudni nekik seg√≠teni. De mindaddig, am√≠g csak szakmailag fejlesztettem magamat, nem j√∂ttek az √ľgyfelek. Hiszen mi√©rt is j√∂ttek volna.

Ilyen sajn√°latos helyzetekbe az√©rt ker√ľl√ľnk, mert kialak√≠tanak benn√ľnk egy gondolatot. Ez a gondolat alapozza meg a v√°llalkoz√≥k csapd√°j√°t:

A sikered kizárólagos kulcsa a szakmai ismeret. (Ez nem igaz!)

Üdvözöllek Csaba vagyok!

Az√©rt dolgozom, hogy a nagy √°lmokkal rendelkezŇĎ kisv√°llalkoz√≥k olyan k√∂nnyen tudj√°k megval√≥s√≠tani az √ľzleti c√©ljaikat, mint amilyen k√∂nnyen meg√°lmodt√°k azokat.

2014 √≥ta tan√°csad√°ssal, tr√©ningekkel, mentorprogramokkal seg√≠tem a hozz√°d hasonl√≥ fejlŇĎdni v√°gy√≥ v√°llalkoz√≥kat.

Csapda a vállalkozóknak!

Ez az, ami a legnagyobb gondot okozza a v√°llalkoz√≥kban. SŇĎt nagyon sok esetben emiatt sokan bele sem mernek v√°gni a v√°llalkoz√°sukba. (Te ne tedd ezt, seg√≠tek, hogy m√°sk√©ppen csin√°ld!)

Ha csak szakmailag fejleszted magadat, akkor rengeteg idŇĎt √©s p√©nzt vesz√≠tesz! R√°ad√°sul a gondolkod√°sm√≥dod is szakmai lesz. Nagyon j√≥l megtanulsz besz√©lni a szakm√°dr√≥l, az ipar√°gadr√≥l, a term√©keidrŇĎl. Szakmai nyelven, ami szint√©n hiba. Hiszen az √ľgyf√©l alapvetŇĎen nem erre k√≠v√°ncsi. Az √ľgyfelek nem term√©keket √©s szolg√°ltat√°sokat akarnak √©s nem is szakmai ismereteket, hanem MEGOLD√ĀSOKAT.

Ok√© ok√©, ‚Äď mondhatod – de akkor mit csin√°lj?

Hogyan lehet ebbŇĎl a csapd√°b√≥l kiszabadulni?

Meg kell értsd azt, hogy vállalkozóként sokkal több dologra kell odafigyelni, mint alkalmazottként.
Amikor v√°llalkoz√≥v√° v√°lsz egy √ļj szakm√°ba v√°gsz bele. SŇĎt… v√°llalkoz√≥nak lenni egy √©letm√≥d.
√Čs ennek a v√°llalkoz√≥i √©letm√≥dnak 3 aspektusa van.

A szakmai ismeretek az egyik fontos aspektus, ami sz√ľks√©ges, de nem el√©gs√©ges a sikerhez.

Nem az nyer az √ľzletben, aki a legjobbat term√©ket k√©sz√≠ti, vagy a legjobb szolg√°ltat√°st ny√ļjtja. Ez t√ļl kev√©s a sikerhez.

Ha megn√©zed a konkurenci√°dat, akkor nem az√©rt eredm√©nyesebb, mert ŇĎ annyival jobb term√©ket √°rul, vagy szolg√°ltat√°st ny√ļjt, vagy mert t√∂bb p√©nze van. A sikere azon m√ļlik, hogy hogyan f√≥kusz√°lja az energi√°it.

Ha te kiz√°r√≥lag abban l√°tod a sikered kulcs√°t, hogy tov√°bb fejleszd magad szakemberk√©nt, ha √ļgy gondolod, hogy √≠gy fogod legyŇĎzni a versenyt√°rsaidat, akkor most sz√≥lok, hogy t√©v√ļton j√°rsz √©s kudarcra vagy √≠t√©lve.

Ha olvastad Barbi t√∂rt√©net√©t az elŇĎzŇĎ r√©szben, akkor l√°thattad, hogy egy idŇĎ ut√°n r√°j√∂tt, hogy sz√ľks√©ge van m√©g valami m√°sra is. √Čs elkezdte fejleszteni mag√°t m√°s ter√ľleteken is.

Ha elkezdesz figyelni a v√°llalkoz√≥i √©letm√≥d m√°sik k√©t aspektus√°ra, akkor r√°l√©psz az √ľzleti siker val√≥di √ļtj√°ra.

Csapda a vállalkozóknak!

A l√©nyeg: Nem el√©g csak a szakmai r√©szre f√≥kusz√°lni. F√©lre ne √©rts. Szakmailag igenis k√©pezni kell magunkat. Ez elengedhetetlen. Csak √©pp az √ľdv√∂ss√©ghez nem el√©g.

De akkor mire kell még figyelned?

√ögy tŇĪnik rengeteg dologra. Mivel √©n rendszerezŇĎ szeml√©letm√≥ddal mŇĪk√∂d√∂m, ez√©rt ezt a rengeteg dolgot √∂sszegyŇĪjt√∂ttem. √Čs k√©t nagy ter√ľletre osztottam. Ezek lettek az √©n vil√°gomban a v√°llalkoz√≥i √©let aspektusai.

Mi a vállalkozói életmód másik két aspektusa?

Milyen hat√°sa van ezeknek a v√°llalkoz√°s fejlŇĎd√©s√©re, az √ľzleti sikerre?
Hogyan lehet ezekben fejlŇĎdni?

ErrŇĎl fog sz√≥lni a harmadik r√©sz, amit ide kattintva tudsz elolvasni.