fbpx

Top 10 dolog, amire figyelj vállalkozóként, ha nincs elég időd!

Top 10 dolog, amire figyelj vállalkozóként, ha nincs elég időd

Gyula mindig kicsúszik a határidőkből. Ida állandó rohanásban van és mindig mindenhonnan elkésik. Tibor folyton azt érzi, hogy nem elég a feladataira 24 óra. Anasztázia szeretné, ha végre jutna idő magára is. Csongor arra vágyik, hogy azzal is foglalkozhasson, ami őt igazán érdekli. Andrea nem érti, hogy lehet, hogy másnak jut idő sportra, hobbira, családra, pihenésre neki meg semmire se. Mindannyian küzdenek az időrabló dolgokkal.

Ha bármelyikőjükkel is azonosulni tudtál, akkor olvasd el ezt a posztot.

Az időgazdálkodásról rengeteg blogposzt, videó, könyv, tréning szól. Ezért most nem is kifejezetten időgazdálkodási tippeket fogsz olvasni. Sokkal inkább azokra az időrabló dolgokra, és okokra akarok rávilágítani, amelyek a háttérben, észrevétlenül elpárologtatják a rendelkezésedre időt. Hoztam 10 tényezőt, amire tanácsos odafigyelned. A végén pedig arról olvashatsz, hogy mi a valódi megoldás az időrablókkal szemben. Vágjunk is bele!

1. Közösségi média

Ha csak nem ügyfélszerzésre használod, kerüld el, ha több időt akarsz. Ezek a felületek úgy vannak megtervezve, hogy rákattanj és függj tőlük.

Egyszer azt hallottam, hogy az a jó drog dealer, aki nem drogozik.

Attól, hogy te posztolsz a közösségi térben, még nem kell, hogy fogyaszd is. A közösségi média a figyelem megragadására való, hogy utána közelebb lépjenek hozzád az érdeklődők, és végül vásárlóid legyenek.

Nem maradsz le semmiről, ha nem nézel rá óránként a TikTokra, az Instára vagy a Facebookra.

Nem hiszel nekem?
Intézz magadhoz egy kihívást. Például azt, hogy naponta csak kétszer 10 percet foglalkozol vele. Vagy csak naponta egyszer nézel rá. Vajon ez túl nagy ár lenne azért, hogy több időd legyen az igazán fontos dolgokra?

2. Reaktív működés

Mit teszel, ha csörög a telefon?

A) Felveszed és hagyod, hogy az elmélyült munkából kizökkentsenek minimum 10 percig

B) Nem foglalkozol vele, észre sem veszed, hisz nincs is melletted és le van némítva, így a te kontrollálod, hogy kivel mikor beszélsz.

És ez nem csak a telefon kezelésére kell, hogy igaz legyen.

A reaktív működés során a külső ingerek események irányítják a munkádat és nem hagynak koncentrálni, így viszont jelentős mértékben lecsökken a teljesítményed.

Csinálhatod azt is, hogy kijelölsz 1-2 órát naponta, amikor elérhetetlen vagy és kilépsz a reaktív működésről. Azt fogod érezni, hogy ebben az időben sokkal több dolgot tudsz elintézni és hasítasz a feladatok között.

időrabló - hezitálás

3. Hezitálás, döntésképtelenség, döntés hiánya

A céljaid megvalósulását erősen szabotálja, ha képtelenek vagy döntéseket hozni. Ez általában abból fakad, hogy nem akarsz rosszul dönteni és várod a megfelelő pillanatot. Ez a félelem leblokkol és napokig vagy akár hetekig képes egy-egy ügy előmenetelét.

Pedig ha végiggondolnád, a döntés pillanatában ugyanakkora lehetősége van annak is, hogy a döntésed jól sül el.

Vajon miért van az, hogy mentálisan a negatív jövőt képzeled valószínűbbnek?

Ha képes vagy ezt magadban elcsípni és változtatni rajta, akkor újra lendületbe tudod hozni a dolgaidat.

4. Pletykálás, rajtad kívül álló dolgokkal foglalkozás

Idétlen infók olvasása és megosztása másokkal, olyan szinten tudja elvinni a fókuszodat, hogy ha ezért fizetned kellene, akkor sok százezer forintodba kerülne. És persze nem csinálnád.

Ugyanilyen felesleges időtöltés bosszankodni eseményeken, melyekre nincs ráhatásod, kívül áll a befolyásolási körödön. Például hoznak egy új rendeletet, ami téged is érint. Ha 1-2 órát pörögsz rajta rendben van, de ha ez túlságosan kiakaszt és csak ezzel tudsz foglalkozni, pattogni, akkor a feladataid nem haladnak, a hangulatod is leromlik és még a környezetedben élőkre is negatívan fogsz hatni.

Állj meg egy pillanatra és gondolkozz el, vajon megengedheted-e ezt magadnak? Nem inkább azon kellene gondolkozni, hogyan tudnád ezt az előnyödre fordítani?

Meg egyébként is miért hat rád így ez a változás?

5. Ha túl jót akarsz

Bizony. Ez is időrabló.

Amikor túlságosan maximalista vagy. Ugyanis az elég jó és a tökéletes között kb négyszeres időkülönbség van. Az idő 20%-ban elérjük a minőség 80%-át, ha te 100%-ot akarsz, akkor még négyszer ennyi időt kell eltöltened vele. Ezzel akkor van baj, ha túl kényszeresen csinálod és az értelmetlen és jelentéktelen dolgokhoz is így állsz hozzá.

Egy trükk: ha a feladatot te elviszed 80%-ig és hagyod, hogy a maradék 20%-ot valaki más csinálja meg, vagy fordítva Ezzel a megoldással rengeteg időt fogsz megspórolni.

6. Én jobban tudom

Azaz mindent is te akarsz megcsinálni, mert meggyőződésed, hogy mások nem tudják olyan jól, azaz nem delegálsz.

Az előző pontban találod a megoldást, miért is fontos, hogy át tudj adni vagy venni feladatokat.

A növekedés és a siker korlátja ilyenkor te magad vagy. Ráadásul túl nagy kockázatot jelentesz a vállalkozásod számára, mert ha veled bármi történik (pl. becsípődik a derekad és nem tudod ellátni a feladataidat), akkor máris megállnak a folyamataid.

Delegálj és szabadíts fel magadnak időt.

időrabló - szervezetlenség

7. Szervezetlenség

Ha nincs megtervezve a napod, a heted és random módon végzed a dolgokat.
Például a tömbösítés hiánya, azaz ugyanazt a feladatot töredezve, több részletben végzed el.

A feladatok közötti átállás rengeteg időbe telik. Mintha egy gyárban ötpercenként átállítanák a gyártósórt egy újabb termék legyártására. A mi agyunk sem tud gyorsan átállni.

Tűzz ki célokat, alkoss terveket és szervezd a működésedet. Ezt is meg lehet tanulni. Valószínű az első tervezett napod, heted, hónapod nem fog úgy alakulni ahogy te szeretnéd. Minél gyakrabban tervezel, annál rutinosabb leszel, és könnyebben fel tudod mérni a lehetőségeidet és kapacitásodat.

Tudom az volt a vágyad, hogy neked ne mondja meg senki, hogy mikor mit csinálj. Ez egy kicsit gyerekes hozzáállás, mert ha így állsz hozzá, akkor még te magad sem mondhatod meg, hogy mi történjen. Márpedig ha ez így van, akkor nem fog semmi sem történni vagy csak random módon. Szerintem így nem lehet eredményt elérni. Ráadásul időt is spórolsz a szervezettséggel.

8. Időkeret hiánya

A feladatok olyanok, mint a gázok, a rendelkezésre álló teret kitöltik.

Azaz, ha nem adsz a napjaidnak, feladataidnak, találkozóidnak, megbeszéléseidnek időkeretet, akkor azok elnyúlnak, mint a rétestészta.

Szabd meg azt is, hogy mikor kezdődik a munkaidőd és meddig tart, azon belül mikor mire mennyi időt vagy hajlandó fordítani. Ezzel az egy szabállyal meg fog táltosodni a teljesítményed.

Vagy többet fogsz tudni elvégezni vagy kevesebb ideig fog tartani.

9. Céltalanság

Minek neked több idő, ha nem tudod mire akarod használni?

Azért nem akarsz fegyelmezetten foglalkozni az időbeosztásoddal, azért nem tudsz nemet mondani az időrablókra, mert azt hiszed, hogy ezek nem számítanak bele a célod elérésének árába. Pedig igen. Keményen fel fogják számítani, és sokszor fájdalmas csalódás a vége.

Ha tudod, hogy miért kell többi idő számodra, ha tudod, hogy mit fogsz kezdeni a felszabadult idővel, akkor fájni fog, hogy nem arra tudod fordítani, amire te akarod. Sokkal könnyebben fogod tudni te kontrollálni az idődet.

időrabló - fáradtság

10. Nincs elég energiád

Ennek oka, hogy nem pihensz és mozogsz eleget, nem élsz egészségesen.
Miért fontos ez?

Ha megbetegszel, akkor nem fogsz tudni dolgozni.

De ha nem betegszel meg, akkor is enervált leszel és emiatt nem tudod kihasználni a benned rejlő potenciált, nem leszel penge, nem fogsz tudni pörögni. Alacsonyabb a teljesítményed, nem tudsz fókuszálni, nincs önfegyelmed. Érzékenyebb és ingerültebb leszel, könnyebb lesz felbosszantani és indokoltabb lesz számodra, hogy hosszabban foglalkozz olyan felesleges feladatokkal, amik kikapcsolnak.

És máris ott tartunk, hogy semmire sincs időd.

Légy tudatos abban, hogy időkeretet biztosítasz a naptáradban a pihenésre. Előre. Vedd most a kezedbe a naptáradat és írd be előre, hogy melyek azok a napok, amikor tényleg pihenni fogsz.

Ez volt az én top 10 tippem arra, hol tud elcsúszni az időd.

És most mi lesz?

Elolvastad ezeket az okosságokat. És? Lesz ennek bármilyen hatása rád?

Szerintem az ég világon semmi.

Ne ringasd magadat abba az álomba, hogy ezzel bármit is megoldottál. Ettől még semmi sem fog változni, ugyanúgy megy majd holnap minden.

Ahhoz, hogy változzon az időgazdálkodásod egy nagyon kemény dolgot kell megtegyél, amire csak kevesek képesek. Viszont cserébe jobban fogod magadat érezni, több lesz a szabadidőd és hatékonyabb leszel.

Tényleg nem egyszerű.

Sokan nem is tudják ezt megtenni.

Nem egyszerű:

VÁLTOZTATNOD KELL.

A változtatás egy DÖNTÉSSEL KEZDŐDIK.

Emlékezz: Jogod van arra, hogy te irányítsd és urald az életedet, azaz saját magadat. Senki más nem tehet erről és senki sem tehet érte, csak te saját magad.

Nos? Hogy döntesz? Menjen minden ugyanúgy, ahogy eddig és majd jön a jótündér, hogy megváltoztassa a dolgokat vagy végre a kezedbe veszed és vállalod azt, hogy a változásért cserébe áldozatokat hozol. Nem lesz egyszerű, egy új szokás kialakítása kb 4-5 újrakezdés után fog rögzülni és életmóddá változni. Vállalod?

Mondtam, hogy nem lesz egyszerű.

Mit gondolsz menni fog?

Senki nem ígérte, hogy a vállalkozói világ mindig egyszerű és napos lesz. Nem az a kérdés, hogy nehéz-e vagy sem, hanem hogy vannak-e válaszaid, megoldásaid az előtted álló nehézségekre.

Ha egyedül nem megy, akkor csatlakozz az Segítség, vállalkozó lettem! csoporthoz, hogy tudjunk segíteni neked is közösen!

Ha egyéni segítségre van szükséged, akkor pedig keress meg engem. A legegyszerűbb, ha írsz egy e-mailt az info@segitsegvallalkozolettem.hu.