fbpx

7 téveszme, amik visszatartanak a tervezéstől

gondolkodo_ember

Annak ellenére, hogy tervezéssel sokkal magasabb szintre lehet juttatni egy vállalkozást a vállalkozók nagy része mégsem tervez előre tudatosan.

Pedig a gazdagság megteremtéséhez, fenntartásához cselekedni, tenni kell és ahhoz, hogy mindig a megfelelő dolgot tehessük, tisztán kell látnunk a célt, és a hozzá vezető lépéseket.

Szeretnél többet tudni a stratégiai tervezésről? Olvass tovább!

„A szegénységnek nincs szüksége tervre.”
Napoleon Hill

Csak a szegénységhez nem kell tervezés. Ha ezen te túl akarsz lépni, de úgy gondolod/látod/érzed, hogy mégsem sikerül, lehet, hogy te is az egyik téveszme áldozata vagy.

Nézzük őket sorban:

1. Ez vállalkozás kicsi, ezért nincs szüksége tervre

Nos, ki kell ábrándítsalak. Bármilyen kicsi is egy vállalkozás, a növekedéshez mindenképp szükséges, de az életben maradását is nagyban befolyásolja, ha tudatos, meghatározott lépésekkel halad a célja felé. Ha mindez elveszik, maximum az árral tud együtt úszni, ami által csak egy középszerű eredményt képes elérni. Ez után pedig, az úszást követi a süllyedés.

2. Minek tervezzek, a jövőt úgysem tudom megjósolni?

Valóban, a jósláshoz tarot kártya, jósgömb, de legalább kávézacc szükséges. Azonban a tervezés egyáltalán nem erről szól. Tervezés során nem azt tippeled meg, hogy vajon mi lesz 1-5-10 év múlva. Hanem azt fogalmazod meg és írod le, hogy a célod elérése érdekében milyen lépéseket fogsz és szükséges megtenned. A terv a célhoz vezető utat világítja meg. Míg a tervezés ráhangolódás a megvalósításra és felkészülést is segíti.

Jöjjön a következő téveszme:

3. Minek leírni, ha minden a fejemben van?

Igen, ez egy jó kérdés. Miért is kellene ruhás-, cipős-, neszeszeres szekrény, hiszen minden elfér ugyanabban a szatyorban, amiben hazavitted vásárlás után. Sőt, még fér bele több is. De komolyra fordítva a szót. Gondolj bele, mekkora hátránnyal indulsz, ha nem írod le, nincs rögzítve! Ha nincs leírva, nem tudod ellenőrizni, elemezni, átlátni, újra átgondolni az egészet egyben. Ha partnerekkel, társakkal dolgozol, nem tudod nekik átadni, pontosan meghatározni a folyamatot, az egymást követő lépéseket, a különböző feladatokat. Ráadásul, ahogy a hangulatod változik, úgy változik a terv is a fejedben, így válik lassan valami megfoghatatlan lila köddé az egész.

Ezért, ha leírod pontosabb, követhetőbb, mérhetőbb terv lesz a kezedben és végül, de nem utolsó sorban számon kérhető is lesz az egész.

4. A mi tervünk annyira titkos, hogy nem osztom meg még a munkatársakkal sem.

Bármennyire is szeretünk azonosulni a filmekben szereplő magányos hősökkel. Bármennyire is csábító, hogy mi egyedül váltsuk meg a világot. Előbb-utóbb be kell látnunk, hogy a mi erőnk, kapacitásunk véges. Ugyan lehet, hogy elvonszoljuk magunkat a film végén a naplementéig, de ez lenne a cél? Szerintem, te is belátod, vagy már érzed is, hogy az időd, az erőd, a rendelkezésedre álló erőforrások, mind végesek. Ezért van az, hogy egyedül nem lehet nagy célokat elérni. Szükség van egy csapatra. Amibe beletartozhat beszállító vagy akár munkatárs is, a végeredmény szempontjából most nem ez a fontos. Ami lényeges, az az, hogy a körülöttünk lévő társakkal, szükséges megosztanunk a terveinket, hogy önállóan tudjanak gondolkodni, képesek legyenek proaktívan cselekedni, tudjanak önállóan gondolkodni. Miközben támogatnak és segítenek, és ami még fontos, hogy kérhetünk tőlük visszajelzést is az út során.

5. Én sikeres vagyok, eddig is az voltam, minek a terv?

Ha eddig sikeres voltál, ez csak egy pillanatnyi állapot. A te lehetőségeid, a benned lévő tartalékok ennél sokkal nagyobbak. Ha nem tervezel, ezeket a még rejtett tartalékokat hagyod kárba veszni. Viszont, ha tervezel, képes leszel megtöbbszörözni a jelenlegi sikereidet.

Hogy más szemszögből is megvilágítsam ezt, mesélek egy történetet. Egy fiatal srác, már nagyon fiatalon sikeres vállalkozó lett és ez így tartott két évig. De két év után viszont gyors hanyatlásnak indult. A korai sikereknek már nyoma sem volt. Ekkor már azon izgult, hogy a vállalkozással járó alap költségeket ki tudja-e fizetni majd vagy sem?
Mi történt vele?
Mivel nem tervezett előre, csak élvezte a pillanatnyi sikereit, elkényelmesedett. Nem kereste az újabb lehetőségeket, az új célokat. Csak haladt a dagály által keltett árral, ügyes hullámlovasként, fenn a hatalmas hullámok tetején, de nem gondolta arra, hogy hamarosan eljön az apály ideje.és akkor jól jönne legalább egy csónak.

22-es csapdája: nincs időm tervezni

6. 22-es csapdája: Nincs időm tervezni.

Ez tényleg a 22-es csapdája, egy ördögi kör. Mert miről szól ez, egy jól menő vállalkozásról? Vagy csak folyamatos tűzoltásról, amivel megpróbálod utolérni magad? És, ha az utóbbi, mit gondolsz? Vajon milyen feladatokat oldasz meg? Amik a vállalkozásod számára igazán fontosak vagy olyanokat amik “csak” sürgősek? És ha mindig csak a sürgős feladatokat hajtod, vajon jut-e időd fejlődésre, jut-e időd igazi vállalkozást építeni? Egyáltalán, jut-e időd magadra, a családodra? Fontos, hogy a vállalkozásod van érted és nem te vagy a vállalkozásodért. Azért csinálod, mert élvezed. Vagy nem?

Kilépni ebből a helyzetből pedig nem úgy lehet, hogy abban bízol, egyszer csak elfogynak a sürgős feladatok. Azok bizony sosem fogynak el. Az igazi megoldás, ha a fontos feladatokra fordítod az időd nagy részét. De ha nincs terved, akkor azt sem fogod látni, hogy mik a fontos feladatok. Lépj ki az időcsapdából és alkoss tervet.

És jöjjön az utolsó tévhit:

7. Az én cégem más, nálam a tervezés nem működik.

Miért lenne más a te céged? Nincs szükséged bevételre? De igen. Vagy nincs szükséged ügyfelekre? Már hogyne lenne. Nincsenek versenytársaid? Ugye, hogy vannak?

Ezért neked is szükséged van arra, hogy megfelelően gazdálkodj az erőforrásaiddal: az időddel, a pénzeddel, a munkatársaiddal, partnereiddel, a tudásoddal. Ebből a szempontból, a tervezés szempontjából ugyanolyan a te céged is mint a többi.

Ezért nem számít, hogy…

  • milyen kicsi a vállalkozásod
  • képes vagy-e megjósolni a jövőt
  • mennyire jó a memóriád
  • milyen titkos a célod
  • mennyire sikeres most a vállalkozásod
  • mennyire nincs időd
  • mennyire különleges a piacod

MINDENKÉPP KÉSZÍTS TERVET!

Ebben tudok számodra segítséget nyújtani a következő rendezvényemen, amire most még kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyedet itt:

Üzleti Évtervező Workshop 2022

Legyél tudatos vállalkozó!

Alkoss tervet!

A következő bejegyzésben olvashatsz 3 lépésről, amit meg kell tegyél az év vége előtt és biztos, hogy a vállalkozásod gördülékenyebben fog indulni jövőre Megmutatom, milyen tényezőket kell megvizsgálnod ahhoz, hogy a piaci változásokat előnyödre tudd fordítani. Megismerheted a stratégiai döntési alapot nyújtó tényezőket és olvashatsz arról is, hogy mikor van a tervalkotás ideális időpontja.

Ezeket a kérdéseket járom körbe a következő bejegyzésben.

HA TETSZETT EZ A POSZT

Oszd meg másokkal a Facebook-on, Twitter-en, LinkedIn-en vagy bármilyen más közösségi felületeten, hogy mások is el tudják olvasni!
Köszi a segítségedet!