fbpx

Ezzel ártasz legtöbbet a vállalkozásodnak az ünnepek alatt

Karácsony

Vállalkozóként három dolgot tehetsz az ünnepek alatt:

  1. Van az úgy, hogy nem teheted meg, hogy pihenj és dolgoznod kell.
  2. Megtehetnéd, hogy pihensz, mégis a vállalkozásoddal foglalkozol.
  3. Jól szervezed a vállalkozásodat és pihenhetsz.

Vajon melyik a jobb verzió?

A teljes képhez szükséges tisztázni azt, hogy mi a pihenés.
Egy vállalkozó akkor pihen igazán, ha legalább 2-3 napig nem foglalkozik a vállalkozásával, de olyan szinten nem, hogy nincs se email, se telefon, se üzleti Facebookozás. Tehát, amikor egy pillanatra is elkezdesz az üzlettel foglalkozni, akkor megszakad a pihenés. Az igazi pihenőnapon a családdal, a hobbiddal, sportolással, olvasással, szórakozással töltsd a napodat.

Miért fontos ez egy vállalkozónak?

Biztos te is voltál már úgy, hogy megpróbáltad felidézni egy régi ismerős nevét, de sehogy sem jutott eszedbe. Majd amikor elkezdtél mással foglalkozni, akkor hirtelen beugrott a neve.

A munkával kapcsolatban is ez pontosan így van. Ha folyamatosan az üzleten pörgeted magadat, akkor egy idő után az elméd hihetetlenül elfárad és már képtelen hozni a kitűnő megfejtéseket. Sőt már a rosszabbakat is csak nagy nehezen. Így nem lesznek meg azok a válaszok, amelyek szükségesek ahhoz, hogy igazán kiválóan építsd a vállalkozásodat.

Ráadásul fáradtan hibát hibára halmozol, mind a vállalkozásában, mind a magánéletében, sőt a saját testedet is kizsigereled. Mogorva, feszült, ideges és egy idő után magányos is leszel. Ez nem vállalkozói élet. De lehet rajta változtatni, csak olvass tovább és elárulom hogyan.

Akkor mi a helyes válasz a kérdésre?

1. Szerintem nincs azzal baj, ha dolgozol az ünnepek alatt. Sőt, ezzel akár előnyre is szert tudsz tenni a versenytársaiddal szemben. Ha így van ez nálad is, akkor tedd oda magad és nyomd keményen. És jelölj ki egy későbbi időpontot, amikor szigorúan pihensz.

2. Az is rendben van, ha a fenti szabályok szerint pihensz. Ezzel is csak segíted a vállalkozásodat.

3. Az viszont nagyon nincs rendben, ha pihenhetnél, mégis a vállalkozásoddal foglalkozol. Ezzel ártasz a legtöbbet a vállalkozásodnak, sőt ez arra is utal, hogy valami nincs rendben se a magánéletedben, se a vállalkozásodban. 

De ne felejtsük el azt se, hogy  

Nem azért vállalkozunk, hogy elfáradjunk.

Illetve:

Nem mi vagyunk a vállalkozásért, hanem a vállalkozás van értünk.

Én is imádom a vállalkozásomat, azt, amit csinálok, de tudatosan meghozom a döntést, hogy néhány napig nem foglalkozom vele. Ha úgy érzed, ezt nem teheted meg, akkor rosszul szervezed nagyon a vállalkozásodat.

Összefoglalva:
Ha dolgozol, dolgozz keményen és szervezd jobban a vállalkozásodat, hogy egy év múlva, már te is a pihenő vállalkozók táborát erősítsd.

Ha pihensz, akkor pihenj teljesen, és egy pillanatra se foglalkozz a vállalkozással, engedd meg az elmédnek is a pihenést.

Hogyan fejlődhetsz ebben?

A pihenőnapon túl további két fontos nap típust különböztetünk meg a vállalkozók életében. Ezekről is olvashatsz a vállalkozói életmódról szóló Segítség, vállalkozó lettem! című könyvemben.

könyv kezdő vállalkozóknak

De van itt még más is!

Amennyiben hatékonyan szeretnéd tervezni, szervezni és irányítani a napjaidat, akkor segítségedre van az Üzleti Motivációs Fókusz Naptár.

Üzleti Motivációs Fókusz Naptár 2020

Sőt!

Az igazi eredmények hosszútávon születnek, ha nagy terveid vannak, de gyakori, hogy feladod és nem valósítod meg őket, akkor neked való a Megvalósítási Mentor Programom.

Köszi, hogy elolvastad idáig a bejegyzést.