fbpx

Érdemes tervezni kisvállalkozóként?

Az előző bejegyzésben 7 téveszméről olvashattál, amik visszatartanak a tervezéstől. (Ha még nem olvastad a posztot, ide kattintva megtalálod.)

A mai cikkben azt járjuk körbe, hogy kisvállalkozóként egyáltalán érdemes-e tervezni vagy ez tulajdonképpen lehet, hogy csak a nagyoknak fontos?

Ha benned is felmerült már ez a kérdés, érdemes tovább olvasnod.

De ne vágjunk rögtön a közepébe a dolgoknak vagy inkább közelítsük meg egy kicsit más oldalról a dolgot! Mert nem az a célom, hogy én mondjam meg a választ! Én inkább abban szeretnék segíteni neked, hogy te tudd eldönteni, számodra fontos vagy sem a tervezés?

Ezért vizsgáljuk meg, nézzük végig együtt, vajon mi szól ellene és mi mellette! És, hogy biztosan alaposak legyünk, több szempontból is.

Ha nem készítünk tervet

Először nézzük meg azt, hogy mi van akkor, ha nem készítünk tervet? Ez hogyan hat ránk, a vállalkozásunkra, az életünkre? Lehet-e ennek pozitív hatása?

Nos, ha jól belegondolsz, rengeteg pozitív érzés kapcsolódhat hozzá. Ami a vállalkozás egyik csábító közkedvelt hívószava is: a szabadság.

Ha nem készítesz tervet, szabad vagy. Szabadon szárnyalhatsz megkötések nélkül. Nem kell senkihez alkalmazkodnod, igazodnod. Tulajdonképpen azt csinálsz, amit akarsz, akkor amikor akarod, ott ahol akarod. Így nincs belső feszültség, nincs külső nyomás sem. Nem kell felelni, elszámolni, beszámolni senkinek, nem kérhet senki semmit számon rajtad.

Annyit dolgozol, amennyit szeretnél, időbeosztás nélkül. Nem kell állandóan mérlegelni az erőforrásokat sem. És még az is lehet, hogy te azok közé az emberek közé tartozol, akik a káoszból merítenek erőt. Akit a nehézségek töltenek fel és hajtják a megvalósítás felé. És ami, még pozitív hatás lehet ebben az esetben, hogy növekszik a kitartás, az ad hoc jellegű, azonnal gyorsan megoldást kívánó feladatok pedig fejlesztik a kreativitást is.

Egész jól hangzik, nem?

De azért, mielőtt megveregetnénk a vállunkat, mintegy önigazolást nyerve a fent elhangzottaktól, haladjunk tovább a vizsgálatban. Nézzük meg a mérleg másik oldalát is!

Milyen negatív hatása van annak, ha nem tervezünk, ha nem készítünk tervet?

Gondolj bele egy kicsit te is! Ha nem készítesz tervet, a haladásod sokkal lassabb lesz. Miért? Mert a hangulatod fogja meghatározni mikor dolgozol és mikor nem. Ráadásul azt is, hogy mikor milyen feladatnak állsz neki a sok közül. És azért lássuk be, te is sokszor szívesebben mennél fagyizni egy meleg nyári napon vagy strandolni ahelyett, hogy 40 fokban egymagad dolgoznál tovább, miközben tudod, hogy a barátaid éppen most csobbannak a hűsítő vízbe.

Vagy nézzünk egy következő dolgot. Ha nem tervezel sosem fogod megtudni, hogy tulajdonképpen mire is lennél képes. Ha belegondolsz, az igazi siker is elmarad, mert nem tűztél ki magad elé határidőt, igazi célokat, ezért sem viszonyítási alapod, sem elvárásaid nincsenek magaddal szemben.

Ha nem tervezel a döntéseid is nagyon lassúak lesznek, ha egyáltalán sikerül döntened. Mivel nincsenek kitűzött biztos pontok, így nem tudod mihez viszonyítani, nem tudod a céljaid tükrében nézni vizsgálni a kínálkozó lehetőségeket. Egy ilyen állapotban minden egyformán fontosnak tűnik, mivel nincs priorizálás, összecsapnak a fejed felett a hullámok, aminek a következménye, hogy sosem lesz elég ügyfél, pénz, lehetőség. A végén pedig te is kiégsz, mert mindig csak hajtasz, de kiemelkedő eredményt nem sikerül elérned.

Mindezek után, szerintem könnyű belátni, hogy ha ebben a helyzetben vagy, akkor nem a te kezedben van az irányítás. Pedig, miért is lettél vállalkozó? Hogy a magad ura legyél, hogy ne parancsoljon neked senki? És tudod, a káosz nem csak a vállalkozói életben mutatkozik meg majd, hanem óhatatlanul is begyűrűzik a magánéletedbe is.

Itt egy pillanatra álljunk meg és tegyünk egy kis kitérőt.

Mert ugye, még mindig a tervezés szükségességéről gondolkodunk. Kell vagy sem tervezni? 

A biztonsági játékosoknak rögtön az jut eszébe, hogy na és mi lesz a B tervvel?

Tény és való, van olyan ember, akinek erre szüksége van, ez teljesen rendben is van így. Azonban egy igazán jól átgondolt és megtervezett A terv mellé, nincsen szükség B tervre.

Ez azért is igaz, mert tulajdonképpen nem a terv a fontos. A terv csak egy eszköz, nem a cél. Ami igazán lényeges az a tervezés folyamata. Hogy legyen rálátásod, a célhoz vezető útra, amihez aztán igazítani tudod, akár a menet közben szembejövő lehetőségeket is. Így a döntés is sokkal egyszerűbb olyan esetben amikor valamiről le kellene mondanod pillanatnyi helyzetben. Pillanatnyiban, mert valójában lehet, hogy ez nem is lemondást, csak elhalasztást jelent éppen akkor.

De kanyarodjunk vissza a tervezés vizsgálatához és nézzük meg folytatásként, hogy mi szól a tervezés ellen és mi szól mellette?

Ha készítünk tervet

Bármilyen meglepő ez számodra, de van egy pár tényező, ami a tervkészítés ellen szól.

Mi szól a tervezés ellen? Ó, ez nagyon egyszerű. Valószínűleg neked is ez jut azonnal eszedbe: Tervezni, de akkor hova lesz a szabadság, ami miatt elkezdtem az egészet? Nos, igen. Ebben valószínűleg egyet is értenék veled, de gondolj bele egy kicsit. Az a szabadság, ha egyfolytában tüzet oltasz, mindig rohansz valami után vagy az, ha te magad osztod be magadnak, hogy mikor mit fogsz csinálni? Igaz, hogy nem kényed-kedved, hangulatod szerint dolgozol ebben az esetben, hanem tudatosan, a saját magad által meghatározott rendszerbe foglalva építed a vállalkozásodat.

„Vállalkozóként abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy 100%-ban önállóan döntök feladatról, időről, módszerről és csapatról. De a helyzet az, hogy ha fenntartom ezt az önállóságot, kudarcot vallok.
Nem tudok szállítani. Nem tudok kiemelkedőt nyújtani. Nem tudok összpontosítani.
Törvényszerű, hogy a végén vagy teljesen termék nélkül maradok, vagy olyan termékem lesz, amire nem vevő a piac.
Az igazi művészet: kijelölni a saját határaidat.
Ez az a fajta önállóság, ami a legkedvesebb a számomra. A szabadság, hogy magam jelölhetem ki saját határaimat.”
SETH GODIN,
a Törzsek’ (Triebs) és a Purple Cow (Lila tehén) című könyvek, valamint a világ legnépszerűbb marketinges blogjának szerzője

A tervezés másik hátránya az, hogy elszámoltathatóvá válsz általa. Ez pedig elég kellemetlen, hogy magyarázkodni kell, mi miért nem sikerült. Nyilván jobb érzés ezt elkerülni.

A következő, hogy előfordulhat olyan eset is, hogy míg más pihen, te dolgozol. (Félreértés ne essék, a pihenés ugyanolyan fontos, mint a ténylegesen vállalkozásra fordított idő. Ezért fontos a pihenőidőt is beletervezni a naptáradba. De erről majd egy másik posztban részletesebben kitérek.)

Utolsó ellenérvnek pedig azt említeném meg, hogy nem gazdálkodhatsz szabadon az erőforrásaiddal. Mire gondolok itt például? Mivel a tervezésből tudod, hogy milyen beruházásokat, fejlesztéseket szeretnél pár hónap múlva, azt is tudod, hogy az ehhez szükséges pénzt az előző hónapokban kell összegyűjtened.

Most viszont térjünk át a tervezés pozitív hatásaira.

Mentálisan, testileg, szellemileg megnyugtató érzés, mert tisztán látod a célhoz vezető utadat. Ha mégis előfordul, hogy összezavarodsz, csak hátralépsz egyet, ránézel az összeállított tervedre és a következő lépést, az általad meghatározott utat máris tisztán látod magad előtt megint. Ennek fényében képes vagy átgondoltan és nyugodtan cselekedni. Képes vagy dönteni.

Ráadásul, az eddig rengeteg galibát okozó nem-et mondás is sokkal-sokkal könnyebb lesz. (Ez utóbbi sokak számára nagyon nehéz. Pedig ez is egy nagyon fontos és lényeges dolog.) Mivel tudsz nemet mondani, ezért tudsz priorizálni, ettől kezdve megnő a rendelkezésedre álló, beosztható idő mennyisége is. Ha a vállalkozásod tervezett, a magánéleted is az lesz mellette. A tervedet, pedig megoszthatod másokkal, ezzel nő a tudatos kontroll és a számonkérés lehetősége is.

Nos, ezek után te mit gondolsz? Nálad melyik irányba billen a mérleg nyelve? Érdemes tervezni kisvállalkozóként vagy sem?

Ha, úgy döntesz, hogy szükséged van tervezésre, de túl ijesztőnek tűnik számodra ez a sok minden egyszerre, és fogalmad sincs hogyan kellene nekiállni, akkor ebben tudok számodra segítséget nyújtani a következő rendezvényemen, amire most még kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyedet itt:

Üzleti Évtervező Workshop

Ha még mindig bizonytalan lennél, gyere vissza kedden és olvasd el a következő cikkemet, amiben arról fogok írni, hogy kinek való igazán a tervezés és milyen előnyei lehetnek annak a vállalkozásodra nézve, ha te is tervezel?

HA TETSZETT EZ A POSZT

Oszd meg másokkal a Facebook-on, Twitter-en, LinkedIn-en vagy bármilyen más közösségi felületeten, hogy mások is el tudják olvasni!
Köszi a segítségedet!