fbpx

Mit tehetsz a legnagyobb teljesítmény eléréséhez?

chart - ábra - függvény

Az, hogy ki mennyit ér el az életében, nagyon sok dologtól függ. Hiszem azt, hogy mindenkinek egyéni sikerképlete van. A saját rendszeredben kell megtalálnod azokat a faktorokat, amik hatással vannak a legnagyobb teljesítmény elérésében. Ezért az alábbi tényezők eltérő hatással lehetnek a teljesítményedre. Éppen ezért érdemes őket kipróbálnod és megvizsgálnod, megmérned, majd levonnod a tanulságot.

A teljesítményünk alapja a szokásaink. Ezek az ismétlődő önkéntelenül végbemenő folyamatok az életünkben, amelyek a legkevesebb erőfeszítést és figyelmet igénylik. Mégis nagyon sok múlik rajtuk.

Az alábbi 7 szokás nagymértékben hozzájárulhat ahhoz, hogy te is elérd a legnagyobb teljesítmény szintjét.

1. Pihenés

pihenés

Ha lenne rá 8 órám, hogy kivágjak egy fát, ebből 6 órát azzal töltenék, hogy élezem a fejszémet.

Abraham Lincoln

Hiába akarnál te több napon át egyfolytában dolgozni, képtelen lennél rá, és eljönne egy pont a teljesítményedben, ami már inkább káros lenne az eredményedre. Nem véletlen, hogy a hivatásos sofőröknek is pihenőidőt kell tartaniuk.

Például amikor főiskolára jártam sosem tanultam vizsga előtt hajnalokig, hanem próbáltam minél kipihentebben érkezni a vizsgára, hogy a bennem lévő tudás eszembe jusson és használni tudjam azt.

2. Tanulás

tanulás

Ugyanakkora tudással ugyanakkora eredményre leszel képes. Tudást nem csak egy könyv elolvasásával, vagy egy tréningből tudsz elsajátítani, hanem a gyakorlatból. Persze ehhez az kell, hogy figyeld mi miért történt. Így lehet, hogy ugyanazt fogod csinálni, de egy ponton túl, már sokkal hatékonyabban és eredményesebben.

Természetesen nagyon fontosnak tartom, hogy olvass könyveket, nézz oktató videókat, járj el előadásokra, tréningekre.

3. Attitűd

Attitűd

A könyvemben részletesebben foglalkoztam az attitűddel.

„Az attitűd nem más, mint hozzáállás. Hozzáállás az életedhez, hozzáállás önmagadhoz, ahogy bánsz az emberekkel, ahogy bánsz a nehézségekkel, ahogy a feladataidhoz, a lehetőségekhez, a kudarcokhoz és sikerhez viszonyulsz. De ez belülről fakad és alapvetően teljesen független attól, hogy mi vesz körül téged.”

Sánta Csaba
részlet a Segítség, vállalkozó lettem könyvből

A hozzáállásodról te döntesz. Ugyanolyan energiával, ugyanolyan tudással, de jobb attitűddel sokkal magasabb szintre, akár a legnagyobb teljesítmény elérésére is képes vagy!

Ma milyen az attitűdöd? 

Eldöntötted, vagy csak hagytad, hogy legyen VALAMILYEN.

4. Társak

barátok

Azért vagy társas lény, mert az igazi sikerhez egyedül kevés vagy. Jogod és lehetőséged van arra, hogy eldöntsd kivel dolgozol együtt, kivel barátkozol, kivel társalogsz és tartod a kapcsolatot.

Nem jó az a közeg ahol vagy? Változtass!

A teljesítményed szárnyakat kap, ha a körülötted lévőkön is azt látod, hogy elszántan akarják a sikert. Úgy érzed ilyenkor, hogy kutya kötelességed neked is odatenned magadat.

Közel sem biztos, hogy ezek az emberek a családodban, a barátaid között vannak, sőt lehet, hogy fizikailag távol vannak. De hidd el, megéri megkeresni őket. Már csak azért is, mert ők is keresnek téged! Akár itt is megtalálhatod őket!

„Annak az öt embernek vagy az átlaga, akivel a legtöbb időt töltöd.”

Jim Rohn

5. Sport

sport

A sport abban segít, hogy egészségesebb és fittebb legyél. A fizikai állóképességed hatással van a mentális képességeidre is.

Ráadásul a sport megmutatja, hogy hol vannak a határaid, mennyit bírsz, mennyire vagy kitartó. A sportolás a koncentrációdat is fejleszti.

Az iskolai tanulmányaim során mindig a legjobbak között voltam az évfolyamban, és amikor elkezdtem a vállalkozói életet, nem értettem, hogy hogy nem tudom kihozni magamból a maximumot. Míg nem rájöttem, hogy amíg gyerekkoromban nagyon sokat sportoltam (sport tagozatos osztályba jártam), addig a tanulmányi eredményeim is kitűnőek voltak. Ahogy egyre kevesebb lett a mozgás az életemben, egyre alacsonyabb lett a tanulmányi teljesítményem is. Ma már újra rendszeresen sportolok, ami az üzleti eredményeimen is nagyon szépen látszik.

6. Étkezés

étkezés

Tudjuk, hogy nagyon nem mindegy, milyen üzemanyag kerül bele az autónkba. A kutyatulajdonosok odafigyelnek, hogy milyen speciális tápot adnak a kutyáiknak. Miből gondoljuk, hogy ez a mi szervezetünkkel másképpen lenne?

A táplálékunk minősége nem pénztárca kérdés. Egy csoki vagy egy gyümölcs kb. ugyanolyan áron vásárolható meg. Egy saláta vagy egy tészta is. Szóval csupán döntés kérdése, hogy mit adsz a testednek.

Természetesen fontos, hogy napi minimum 2 liter vizet is megigyál.

Ezzel biztosítod, hogy ne korlátozza a tested a teljesítményedet.

Arról nem is beszélve, hogy ha beteg vagy, akkor az nagyon nem tesz jót a vállalkozásodnak.

7. Szelektálj

szelektálás

Ha mindennel IS akarsz foglalkozni, akkor sose fogsz a végére érni a feladataidnak. Egyszerűen meg kell tanulnod, hogy a vállalkozói élet, a megvalósítás a nemet mondás művészete. Szelektáld azt, hogy mivel foglalkozol és mivel nem. Ebben nagy segítségedre van a célkitűzés és a tervezés.

Ha rengeteg a teendőd, akkor tedd fel magadnak a kérdést, ha ma csak 1 dolgot végezhetnék el, mi lenne az?

Te mit teszel azért, hogy kihozd magadból a legjobbat?

Neked mi vált be a legjobban?

Írd meg kommentben!