fbpx

Milyen változásokkal és előnyökkel jár egy stratégiai terv alkalmazása?

Hajó

“Nem tudom megváltoztatni a szél irányát, de be tudom állítani úgy a vitorláimat, hogy mindig elérjem a célomat.”
Jimmy Ray Dean

1830 tavaszán árvíz pusztított Magyarországon. Az ár két hónapig tartotta uralma alatt a vidéket, mire elkezdett visszahúzódni. Ezután döntöttek a folyószabályozás szükségessége mellett, ami elég drasztikus lépés volt és csomó változást hozott a természet és az emberek életében, viszont következményként és eredményként egy hajózható Tiszát és kiszámíthatóbb, biztonságosabb körülményeket teremtettek.

A tervezés is pont ilyen.

Ugyan, nélküle is lehet vállalkozni, de úgy sokkal veszélyesebb, míg tervezéssel kiszámíthatóvá és biztonságossá válik az egész folyamat.

Nézzük meg azt, hogy milyen változások is lesznek egy vállalkozás és egy vállalkozó – mert a vállalkozó személyes életére is befolyással vannak ezek -, életére, ha terveket használ!

Így változik a vállalkozásod, ha terveket használ

1. A vállalkozás méretétől függetlenül (lehet bármilyen kicsi, akár egy személyes vállalkozás is), a tervezés hatására az események azonnal átláthatóbbak lesznek. Könnyen követhetővé válik, hogy mikor mire lehet számítani, milyen lépések következnek és átláthatóságot, egyfajta kiszámíthatóságot, egyenességet hoz magával. Egyébként a bizonytalanság uralkodik a cégen.

2. Az eredmények, célok eléréséhez sokkal nagyobb szervezettség szükséges. Ezt pedig tervezés nélkül lehetetlen elérni. Ha tudjuk, mik a feladatok a tevékenységünk is sokkal koncentráltabbá válik.

3. Hatékonyabb, növekedő teljesítmény, eredményesebb megvalósítás. Ez viszont a szelektálást is megköveteli. Kevesebb projekt, kevesebb felesleges tevékenységet fog magával hozni. Ugyanis a legnagyobb hiba, amit tervezés nélkül nem vesz észre a vállalkozó, hogy mindent (is) egyszerre akar. Ez pedig végül oda vezet, hogy az erőforrások elporladnak és szinte semmi nem valósul meg.

4. Olcsóbb és költséghatékonyabb vállalkozás alakul ki. A fókuszáltabb cselekvéshez, fókuszáltabb költséggazdálkodás is társul. A költségek hatékony beosztása, elosztása hatására kisebb az esély az adósság növelésére, hitelfelvételre. Mindez magával hoz egyfajta mentális lejátszást, fejben végrehajtási folyamatot, akár többszörösen is, ami egy jobb útvonal, hatékonyabb megoldások megtalálását eredményezi.

És a vállalkozás életében a +1. változás

Kialakul az “enyém a kontroll és az irányítás” érzése, ami nagy mértékben növeli a vállalkozás erejét és a vállalkozó önbizalmát. Ezáltal képes kilépni a komfortzónából és előnyre szert tenni a versenytársaival szemben.

Magánélet

Így változik meg az életed, ha a vállalkozásod terveket használ

A vállalkozás mellett meg kell említenünk a személyes, magánéletben történő változásokat is, mert a vállalkozás tervei erre is hatással vannak, akkor is, ha rosszul mennek a dolgok, de akkor is, ha jól.

  1. Egy jól szervezett és stratégiai tervezés mellett haladó vállalkozás, a vállalkozó személyes életébe is beköltözik a biztonság és higgadtság érzése.
  2. Ettől kialakul egy büszke és örömteli élet, ami javuló eredményeket, jobb életet, több pénzt és a családról való gondoskodás is könnyebbé válik.
  3. A vállalkozó jobban tudja élvezni az életet is. Ha a vállalkozás szervezett, az élete is szervezettebb, van ideje pihenni, lazítani, kikapcsolódni.
  4. A szervezés által könnyen beoszthatók, megtervezhetők a kikapcsolódás időpontjai, így jut idő a családra, barátokra, szórakozásra, utazásra, a hobbikra.

Te is szeretnél ilyen fejlődő vállalkozást?

Szeretnéd, hogy a változások a céged és a magánéleted javát szolgálják?

Erről is szól a következő kétnapos Üzleti Évtervező Workshop. Olyan tervet állítasz össze, amit szem előtt tartva, a vállalkozásod gördülékenyebben fog haladni a kitűzött célok felé. Ráadásul előnyre teszel szert azokkal szemben, akik csak a szilveszteri buli utóhatásait kiheverve állnak neki gondolkodni a jövő év tervezésén.

Kattints és ragadd magadhoz a vállalkozásod irányítását! Vásárold meg a jegyed itt

Üzleti Évtervező Workshop 2022

De ezzel a cikksorozat nem ér véget. Ha érdekelnek az ilyen vállalkozással és tervezéssel kapcsolatos témák, tarts velem ezután is, mert szó lesz még személyes tapasztalatokról, élményekről, stratégiai tervezésről és vállalkozói gondolkodásról egyaránt.

HA TETSZETT EZ A POSZT

Oszd meg másokkal a Facebook-on, Twitter-en, LinkedIn-en vagy bármilyen más közösségi felületeten, hogy mások is el tudják olvasni!
Köszi a segítségedet!