fbpx

Titkos tartalom

2018. november

A kihívás ereje!

A kihívás egy egyszerű és nagyon hatékony módszer arra, hogy kitörj a megszokott keretekből, hogy valami különleges és nagy dolgot véghezvigyél, hogy egy magasabb szintre kerüljél, hogy feltöltődjél, lendületbe kerüljél és megnöveld az önbecsülésedet.

A kihívás nem egyenlő a céllal. Sokkal inkább rólad, a képességeid határairól, a fejlődésedről szól, mint a végeredményről. Teljes koncentrációt igényel és képességeid felülmúlása szükséges a teljesítéséhez. Pont azért kihívás, mert egyáltalán nem biztos, hogy képes vagy megcsinálni. De ez az izgalmas is benne.

A lényege, hogy megfogadod magadnak, hogy egy hónapig minden nap foglalkozni fogsz egy adott feladatoddal, szokásoddal, tevékenységeddel. Lehet ez szövegírás, számlázás, Facebook hirdetés, a munkatársaid motiválása vagy a hideg hívás, sportolás. Fontos, hogy csupán egy teendőt válassz ki. A kihívás során nem kell feltétlenül órákat rászánnod, hanem elég, ha csupán naponta 1 percet foglalkozol vele. Ez tutibiztos, hogy belefér a te életedbe is.

A kihívás segítségével még az igazán nagy feladatokat is könnyen el tudod végezni, hiszen van rá 30 napod, hogy a végére érj. Sokszor azért nem vágsz bele nagy projektekbe, mert úgy érzed, hogy ezt képtelen vagy megvalósítani, mert így is túlterhelt vagy és nem fér bele a napi teendőidbe. De ha van rá egy havi időkereted, akkor nincs rajtad az a nyomás, hogy azonnal, rögtön kész kell vele legyél.

Fontos, hogy a kihívás időszakában nincs kihagyás, nincs kivétel. 30 napig naponta minimum 1 perc. Ez akkora nagy dolog lenne? Figyelj, mert a teljesítése során sokszor kell majd „nem”-et mondanod, mert a világ mást akar, mert a környezeted nem változik, csak te. Mindent el kell kövessél azért, hogy megvédd a kihívásodat és a végére érjél. Ha kihagysz egy napot is, akkor egyrészt elölről indul a 30 nap, másrészt pedig egy mintát teremtesz saját magad és a tudatalattid számára. Ezt nem engedheted meg magadnak!

Sokkal könnyebb végigmenni ezen a 30 napon, ha van körülötted egy olyan társaság, aki biztat, segít, támogat. Akár ők is vállalhatnak egy kihívást és így együtt tudtok haladni a kihívásotokban. Ez lehet szűkebb, mint például a családod vagy a munkatársaid, de lehet nagyobb is. Például kiposztolhatod a Facebook-on is a vállalásodat. De nem csak azért szükségesek köréd emberek, hogy kontrollt kapj, hanem azért, hogy valóban mások is részesei legyenek a sikerednek. Nagyon mély szomorúságot érez az ember, ha valami sikert ért el, de nincs senki, akivel azt megoszthatja. Ezután pedig minden nap számolj be a napi haladásodról. Vagy a kisebb közösségednek, vagy a Facebook ismerőseidnek. Vezetheted a kihívásodat a YouTube-on vagy a blogodon is.

Érdemes reggel elvégezni a kitűzött feladatot. A nap végén már nem lesz annyi energiád hozzá. Erről már bővebben írtam a szokás kialakításánál.

Számomra a kihívásban mindig benne van a kíváncsiság is. Mindig belső izgatottsággal várom a végét, hogy vajon képes vagyok-e rá, vajon képes vagyok-e végigcsinálni, van-e bennem akkora erő, hogy azt tegyem, amit akarok tenni. A kihívástól úgy érzem, hogy erősebbé és lendületesebbé válok. Továbbá javul az önértékelésem és az önbecsülésem is.

Te miért hagynád ki ezt a lehetőséget?

„A kihívás összpontosításra ösztönöz,
arra, hogy csináljunk bármit,
a legjobbat hozzuk ki magunkból.”

-Laurent Gounelle-