A kezdő vállalkozók LEGNAGYOBB TÉVEDÉSE

3. rész: Hogyan tudod kijavítani a LEGNAGYOBB TÉVEDÉST?

Ebben a részben megismerheted a vállalkozói életmód 2. aspektusát és annak 7 fő területét. Valamint a 3. aspektus látható és láthatatlan elemeit is bemutatom.

Az előző részekből:

– megismerhetted Tímea történetét, aki egy félénk kezdő vállalkozóként indult. Semmilyen vállalkozói attitűddel nem rendelkezett és a környezete ellenezte még a vállalkozás gondolatát is. Ma már ott tart, hogy saját laborja van, több EU tagállamban fogják forgalmazni az általam megálmodott márkát.

– Mindez annak köszönhető, hogy felismerte a kezdő vállalkozók LEGNAGYOBB TÉVEDÉSÉT, ami nem más, mint:

Akkor leszel sikeres, ha minél több szakmai tudásod van.

EZ NEM IGAZ!

– A szakmai ismeret, mint a vállalkozói életmód egyik aspektusa, fontos, de korán sem a legfontosabb az üzleti siker szempontjából. Persze, fontos, hogy szakmailag is képben legyünk és fejlődjünk, de igazai üzleti sikert korán sem ezzel fogunk elérni. Mark Zuckergber vagy Kürti Sándor vagy Kulcsár Tibor nem azért lett sikeres, mert a világon a legjobb szakmai tudása van.

– A te piacodon is igaz, hogy a piacvezetők nem azért vannak az élen, mert a legjobb terméket vagy a szolgáltatást nyújtják. Ezt fontos, hogy felismerd. Nem az nyer az üzletben, aki a legjobbat terméket készíti, vagy a legjobb szolgáltatást nyújtja. Ez túl kevés a sikerhez.

– Ha te kizárólag abban látod a sikered kulcsát, hogy tovább fejleszd magad szakemberként, ha úgy gondolod, hogy így fogod legyőzni a versenytársaidat, akkor most szólok, hogy tévúton jársz és kudarcra vagy ítélve.

De akkor mi a megoldás?

A vállalkozói életmód 2. és a 3. aspektusa, amik ugyanúgy hatnak az üzleti sikerre, mint a szakmai tudás. Mik ezek és hogyan lehet ezekben fejlődni? Erről fog szólni ez a rész.

A vállalkozói életmód 3 aspektusa

Az előző részben bemutattam már a vállalkozói életmód 1. aspektusát, ez a szakmai terület.

Ha te masszőr vagy, akkor milyen masszázs fajtákat tanultál meg és milyen más kiegészítő kezeléseket. Ha te virtuális asszisztens vagy, akkor a különböző szoftverek és ügykezelési folyamatok ismeret a szakmai téma. Ha te biztosítás közvetítő vagy, akkor neked ismerned kell a különböző biztosítási lehetőségeket, a szerződéskötéseket, a feltételeket, tudnod kell tárgyalni és értékesíteni, kár esetén pedig akár segíteni az ügyfeleket.

Szóval a vállalkozói életmód 1. szintje a szakmai ismeret. De ez sajnos túl nagy hangsúlyt kap és ezért nagyon sokan abba a tévhitbe esnek, hogy ezt túlságosan fejlesztik és csodálkoznak, hogy mégsem jönnek az üzleti sikerek. Ez a LEGNAGYOBB TÉVEDÉS.

De menjünk tovább és nézzük meg mi a másik két aspektusa a vállalkozói életmódnak.

2. aspektus

A vállalkozói életmód 2. aspektusa az üzleti ismeretek, a vállalkozás működtetésének és fejlesztésének az ismerete.

Az elmúlt évek során összesen 53 ilyen területet gyűjtöttem össze. De van 7 alapterület, amit szerintem minden vállalkozónak jól kell működtetnie ahhoz, hogy a siker útjára léphessen.

#1. terület: Stratégiai alapok

Egy vállalkozásnak taktikában és stratégiában kell működnie. Ha nincsenek meg a stratégiai alapok, akkor sem a stratégiai sem a taktikai lépések nem fognak működni.

Tisztában kell lenni a vállalkozás küldetésével, hosszútávú céljaival, értékrendjével és stratégiai erősségeivel.

#2. terület: Célkitűzés

Ezt minden vállalkozónak meg kell tanulnia, különben nem aknázza ki a vállalkozásában rejlő lehetőségeket. Cél nélkül vagy rossz célokkal az üzleti eredmények messze elmaradnak attól, ami lehetséges lenne.

A célok rendező elvek, ami segítségével sokkal könnyebben tudunk döntéseket hozni. Ez az alapja a NEM-et mondásnak is.

#3. terület: Stratégiai tervezés

Minél nagyobb teljesítényt akarsz elérni, az egyre komplexebb lesz, és egyértelmű, hogy egy komplex helyzet megoldása ösztönből és tehetségből nem lehet, sőt a tervezés tovább tudja fokozni az eredményességet.

#4. terület: Megvalósítás

Mit érnek a célok és a tervek, ha azokból nem lesz semmi. A megvalósítás fegyelmet és kitartást követel a vállalkozótól. A megvalósítás 3 alappilléren nyugszik:

– szervezés

– vezetés

– csapat

#5. terület: Időgazdálkodás

Fontos, hogy odafigyelj az időbeosztásodra. Hogy te urald az idődet és te irányítsd annak tartalmát. Igazából az időgazdálkodás a feladatgazdálkodásról szól.

#6. terület: Ügyfélszerzés

Nem elég, hogy jó vagy szakmailag, nem elég, hogy jók a termékeid, ha erről senki nem tud, akkor senki sem akar vásárolni belőle és így elég rövid időn belül be is zárhatod a vállalkozásodat.

Fontos, hogy halljanak rólad a potenciális ügyfeleidet és elérd, hogy téged válasszanak. Ehhez egy marketing és értékesítési rendszert szükséges tudatosan működtetni, nem pedig alkalmi jelleggel néha valami akciót bedobni.

Ma már ennél sokkal magasabb szinten kell művelni a marketinget ahhoz, hogy üzleti sikereket tudjunk elérni.

#7. terület: Pénzügy

Egy jó vállalkozó megtanul a pénzzel bánni. Megtanulja elérni, elfogadni, megtartani, irányítani és befektetni.

Megtanulja nyilvántartani és pontosan tudja, hogy honnan származik a pénze és abból, hogyan tud még több pénzt csinálni.

Ha nem képes jól bánni a pénzzel, akkor az hamar kifolyik a kezéből és búcsút inthet az anyagi bőségnek.

Fontos, hogy egy vállalkozó legalább ezzel a 7 területtel tisztában legyen. Ha nem jönnek az üzleti sikerek, akkor ezeket mindenképp sajátítsd el!

3. aspektus

A vállalkozói életmód 3. aspektusa a vállalkozó saját maga. A vállalkozói lét emberi oldala.

Ennek az aspektusnak 2 nagy területe van:

1. a látható

2. a láthatatlan

A látható részbe tartozik

 • A megjelenés
 • Akik körülvesznek
 • A környezet, amiben dolgozol és élsz

A láthatatlan rész elemei:

 • – Gondolkodásmód
 • – Érzelmek
 • – Szokások
 • – Paradigmák
 • – Győztes Énkép
 • – Kitartás
 • – Fegyelem
 • – Kihívás
 • – Önbizalom
 • – Bőség gondolkodásmód
 • – Attitűd
 • – 1.0 verzió.

Sikeres vállalkozó akkor leszel, ha odafigyelsz magadra, az üzleti gondolkodásmódodra és a szakmai ismereteidre is.

EZ IGAZ!

Javítsd ki a LEGNAGYOBB TÉVEDÉST, fejleszd magadat a vállalkozói életmód 2. és 3. aspektusában is.

Hogyan tudsz ezekben fejlődni?

Milyen módszerek léteznek arra, hogy ezekben még jobb legyél?

A következő részben megmutatom, hogy mi a leghatékonyabb módszer arra, hogy a vállalkozói élet 2. és 3. aspektusában is fejlődjél. Menj tovább a 4. részre.

Következő rész

Így fejlesztheted a leghatékonyabban a vállalkozói életmód 2. és 3. aspektusát.

Sánta Csaba

Sánta Csaba

vállalkozásfejlesztő, tanácsadó, tréner a Segítség, vállalkozó lettem! könyv szerzője

Azért dolgozom, hogy a Vállalkozók olyan könnyen tudják MEGVALÓSÍTANI az üzleti céljaikat, mint amilyen könnyen megálmodták azokat.

Vállalkozó menedzser mérnök, mérnök tanárként már 20 éve tanulom a vállalkozói életet és több, mint 10 éve élem azt.

Évek óta segítem a magyar kisvállalkozókat abban, hogy tudatosan és tervezetten fejlesszék vállalkozásukat, hogy tartós üzleti eredményeket érjenek el. Vállalkozó menedzser mérnök, mérnök tanárként 2012 óta foglalkozok az üzleti modellekkel. 2014 óta tartok előadásokat workshopokat.

Ebben a kurzusban a kezdő vállalkozókat segítem abban, hogy felismerjék a LEGNAGYOBB TÉVEDÉST, és elinduljanak egy tudatosabb, teljesebb és strukturáltabb vállalkozói életmód felé.

2016 év elején indítottam el a Megvalósítási Mentor Programot kisvállalkozóknak.
Ez egy éves program, ami segítő kezet nyújt a kisvállalkozóknak az üzleti tervük megvalósításában, az álmaik valóra váltásában.

© 2020. S-Process Kft. | E-mail: info@segitsegvallalkozolettem.hu | Telefon: 36304742449