A kezdő vállalkozók LEGNAGYOBB TÉVEDÉSE

2. rész: Miért nem azon múlik a vállalkozói sikered, hogy milyen jó vagy szakmailag?

Ebben a részben megtudhatod, hogy mi is a LEGNAGYOBB HIBA, amit a kezdő vállalkozók elkövethetnek. Megtudhatod, hogy igazából mire vágynak a vevők. Az is kiderül, hogy mivel lehet igazából nyerni a vállalkozók világában.

Akik belevágtak és néhány hete vagy hónapja vállalkoznak gyakran ehhez és hasonló gondolatokkal, nehézségekkel találkoznak:
– Nincs elég tapasztalatom, biztos ez a baj.
– Nem tudok még minden szakmai fortélyt, tuti ezért nem jönnek az ügyfelek.
– Nekem vannak a legjobb termékeim, mégsem tudom a hónap végén kifizetni minden számlámat.
– Már annyi papírom és végzettségem van, mégsem élek jól.
– Sok tapasztalatom van, mégsem halad a cégem.
– MIÉRT?

Emlékezz Tímea történetére, egy félénk kezdő vállalkozóként indult. Semmilyen vállalkozói attitűddel nem rendelkezett és a környezete ellenezte még a vállalkozás gondolatát is.

Ma már ott tart, hogy saját laborja van, több EU tagállamban fogják forgalmazni az általam megálmodott márkát.

Ebben a részben rávezetlek ennek a helyzetnek a megoldására. Megmutatom, mi a LEGNAGYOBB TÉVEDÉS és mi az a fontos aspektus, ami át tud lendíteni ezen a helyzeten.

Biztos te is hallottál már olyan hajléktalanról szóló történetet, akiről kiderült, hogy 3 diplomája van, mégis az utcára került. Vannak olyan ismerőseim, akik halmozzák az iskolai, szakmai végzettségeket, iskoláról iskolára járnak, nagyobb a tudásuk sokszor, mint a tanárnak, de mégsem futnak be üzletileg.

Ilyen sajnálatos helyzetekbe azért kerülnek az emberek, mert kialakítanak bennünk egy gondolatot, ez A LEGNAGYOBB TÉVEDÉS, ami így hangzik:

Akkor leszel sikeres, ha minél több szakmai tudásod van.

EZ NEM IGAZ!

Ez az, ami a legnagyobb gondot okozza a kezdő vállalkozókban. Sőt nagyon sok esetben emiatt van az, hogy sokan bele sem mernek vágni a vállalkozásukba.

Persze ez nagyon hasznos gondolat, ha egy gyereknek meg akarjuk magyarázni, hogy miért kell korán kelni és bemenni az iskolába. De az életben és pláne a vállalkozói életben ez egy nagyon káros gondolat.

Ha csak szakmailag fejleszted magadat, akkor rengeteg időt és pénzt veszítesz és a gondolkodásmódod is szakmai lesz. Ráadásul nagyon jól megtanulsz beszélni a szakmádról, szakmai nyelven, vagy éppen a termékedről tanulsz meg mindent. De az ügyfelek nem termékeket és szolgáltatásokat akarnak és nem is szakmai ismereteket, hanem MEGOLDÁSOKAT.

Oké oké, – mondhatod – de akkor mi a MEGOLDÁS, hogyan fog megoldódni a LEGNAGYOBB TÉVEDÉS?

Meg kell értsd azt, hogy vállalkozóként sokkal több dologra kell odafigyelni, mint alkalmazottként.

A vállalkozói életmódnak 3 aspektusa van. A szakmai ismeretek az egyik fontos aspektusa, ami szükséges, de nem elégséges a sikerhez. Vajon Mark Zuckerberg még mindig fejleszti magát programozóként? Vajon Kulcsár Tibor, a Kulcs-Soft alapítója, még mindig abban pallérozza magát, hogy jobb szoftvereket írjon? Nem!

És ez ugyanúgy igaz a kisvállalkozásokra, a kezdő vállalkozókra egyaránt! Gondolj csak Tímea történetére az előző részben. Azzal, hogy csak szakmailag fejleszted magad a vállalkozói siker egyik szegmensét építed.

Amikor elkezdtem a vállalkozásomat építeni, akkor rengeteg szakmai anyagot olvastam, fordítottam, hogy még több és több tudásom legyen, mert azt hittem, hogy azt fogják az ügyfeleim számonkérni rajtam, és hogy nem fogok tudni nekik segíteni. De mindaddig, amíg csak szakmailag fejlesztettem magamat, nem jöttek az ügyfelek. Hiszen miért is jöttek volna. Senki nem pánikolva kel fel reggel, hogy jajj nekem üzleti modellre van szükségem (ez az a szolgáltatás, amit a kezdetektől fogva nyújtok az ügyfeleimnek). Ahogy nekem sem, neked sem még több szakmai ismeretre van szükséged az üzleti sikerhez.

Nem az nyer az üzletben, aki a legjobbat terméket készíti, vagy a legjobb szolgáltatást nyújtja. Ez túl kevés a sikerhez.

Ha megnézed a konkurenciádat, akkor nem azért ő a piacvezető, vagy azért jobb nálad, mert ő annyival jobb terméket árul, vagy szolgáltatást nyújt, vagy mert több pénze van. A sikere azon múlik, hogy hogyan fókuszálja az energiáit.

Ha te kizárólag abban látod a sikered kulcsát, hogy tovább fejleszd magad szakemberként, ha úgy gondolod, hogy így fogod legyőzni a versenytársaidat, akkor most szólok, hogy tévúton jársz és kudarcra vagy ítélve.

Akkor mi a megoldás? Hogyan számolhatsz le a LEGNAGYOBB TÉVEDÉSSEL?

Ha olvastad Tímea történetét az előző részben, akkor láthattad, hogy egy idő után rájött, hogy szüksége van még valami másra is. És elkezdte fejleszteni magát más területeken is.

Ha átalakítod a LEGNAGYOBB TÉVEDÉST a megfelelő formában. És ezt fogadod el igazságént.

Ha elkezdesz figyelni a vállalkozói életmód másik két aspektusára, akkor rálépsz az üzleti siker útjára.

Nem elég, csak a szakmai részre fókuszálni.

Mi a vállalkozói életmód 2. és a 3. aspektust? Milyen hatása van ezeknek a vállalkozás fejlődésére, az üzleti sikerre? Hogyan lehet ezekben fejlődni?

Ha felmerültek benned is ezek a kérdések és érdekelnek a válaszok, akkor menj tovább a 3. részre.

Következő rész

Hogyan tudod kijavítani a LEGNAGYOBB TÉVEDÉST?
Sánta Csaba

Sánta Csaba

vállalkozásfejlesztő, tanácsadó, tréner a Segítség, vállalkozó lettem! könyv szerzője

Azért dolgozom, hogy a Vállalkozók olyan könnyen tudják MEGVALÓSÍTANI az üzleti céljaikat, mint amilyen könnyen megálmodták azokat.

Vállalkozó menedzser mérnök, mérnök tanárként már 20 éve tanulom a vállalkozói életet és több, mint 10 éve élem azt.

Évek óta segítem a magyar kisvállalkozókat abban, hogy tudatosan és tervezetten fejlesszék vállalkozásukat, hogy tartós üzleti eredményeket érjenek el. Vállalkozó menedzser mérnök, mérnök tanárként 2012 óta foglalkozok az üzleti modellekkel. 2014 óta tartok előadásokat workshopokat.

Ebben a kurzusban a kezdő vállalkozókat segítem abban, hogy felismerjék a LEGNAGYOBB TÉVEDÉST, és elinduljanak egy tudatosabb, teljesebb és strukturáltabb vállalkozói életmód felé.

2016 év elején indítottam el a Megvalósítási Mentor Programot kisvállalkozóknak.
Ez egy éves program, ami segítő kezet nyújt a kisvállalkozóknak az üzleti tervük megvalósításában, az álmaik valóra váltásában.

© 2020. S-Process Kft. | E-mail: info@segitsegvallalkozolettem.hu | Telefon: 36304742449